Op dinsdag 26 september waren de 26 deelnemers aan de eerste 20-beurten wedstrijd van het nieuwe seizoen keurig op tijd in de biljartzaal aanwezig, zodat Jan Stavast al voor negen uur de spelers welkom heette met: “Welkom heren”. Onmiddellijk werd hij op de vingers getikt en er op gewezen dat er ook een dame aan het toernooi deelneemt. Marga van der Zwet is de eerste dame die de wedstrijd met de heren aan zou gaan. Nu er één schaap (is vrouwelijk) over de dam is, volgen er hopelijk meer bij toekomstige wedstrijden. In de twee ochtend partijen was het even wennen tussen al dat manvolk, maar ’s middags brandde ze los met twee prachtige scores.

Daarentegen voelde Dick van der Molen zich meteen thuis op het biljart met 29 caramboles en een serie van 10 in zijn eerste partij. Meteen goed voor de prijs van de relatief hoogste score. De absoluut hoogste score haalde ster speler Geert Posthuma: 31 caramboles. Ook maakte hij met 337 caramboles in 80 beurten veruit de meeste. Het is een genot, maar ook leerzaam, te zien hoe gemakkelijk hij de ballen rondspeelt en de ene na de andere carambole maakt. Al vond Sipke Lindeboom dat er soms te veel caramboles in de hoek van het biljart werden gemaakt. Omdat de driehoekige markering ontbreekt kunnen de regels die hiervoor gelden natuurlijk niet worden toegepast.

Het toernooi verliep overigens vlekkeloos en zonder wanklank. Het plezier spatte van de spelers af. Al hoorde je wel eens iemand mopperen op zich zelf, omdat een (gemakkelijke) carambole hopeloos werd gemist.

De verrassing van het toernooi was echter Jacob de Jong, die maar liefst 44,49% boven zijn normale moyenne speelde en daarmee de winnaar van het toernooi werd.

Op de achtergrond speelde Klaas van der Veen een hoofdrol door onberispelijk de scorebriefjes te verwerken, zodat de uitslag onmiddellijk na afloop van de laatste partij beschikbaar was.

De uitslag:

20beurtenlibre26-9-2023.jpg