Durk Bijlsma is bezig aan een indrukwekkende reeks overwinningen. In januari dit jaar wist hij al beslag te leggen op de eerste plaats bij het 20 beurten toernooi libre. In de interne competitie libre is hij ook al succesvol. En afgelopen dinsdag was het weer raak in de 20 beurten wedstrijd annoncé. Durk noteerde een progressie van ruim 31%, ondanks drie grillige partijen. Hij was de enige die boven de grens van 30% progressie kwam.

Dertig deelnemers verschenen deze dag ’s morgens om negen uur ‘aan de start’. Alle vijf de biljarttafels waren beschikbaar voor zes spelers die elk drie wedstrijden speelden. Bij annoncé moet een speler van te voren aankondigen wat voor bal hij van plan is te gaan maken. Een gewone libre stoot. Een bandstoot. Of een driebandenstoot. Goed voor 1, 2 of 3 punten. Lukt dat niet, bijvoorbeeld een aangekondigde driebander die slechts twee banden raakt, dan is de beurt voorbij en krijgt de speler geen punten van de laatste carambole.

Menigmaal zie je dat een speler de verleiding niet kan weerstaan een moeilijke driebander te willen maken en dus maximaal te scoren. De verzuchting is groot als dat niet lukt. Daarom zie je juist dat de spelers die minder risico nemen, het meeste succes hebben. Annoncé wedstrijden zijn rumoerig en gaan gepaard met geluiden van triomf, opluchting, teleurstelling en frustratie. Maar bovenal merk je het plezier in het spel en de humor daar om heen. Zo ook deze dag.

Naast de eerste plaats voor Durk Bijlsma legde Frans Paludanus beslag op de tweede en Johan van Kammen op de derde plek. Met name Johan is de laatste tijd ook goed op dreef en is ook succesvol in de interne competitie. Zie voor de totale rangschikking en scores van de annoncé de onderstaande lijst.

De annoncé van afgelopen dinsdag was het sluitstuk van een seizoen met mooie wedstrijddagen. Prima georganiseerd. Een dikke pluim voor de wedstrijdleiding.

De redactie.

Ps. Binnenkort volgt nog het verslag van de prijsuitreiking van de interne competities.

__________

Rumoer alom in de biljartzaal. Op de voorgrond de latere winnaar Durk Bijlsma aan de bal.

De laatste partij met Jacob de Jong aan de bal. De rust keert terug.

De winnaars, vlnr: Frans Paludanus(2), Durk Bijlsma(1) en Dick vd Molen(3).